Stripverhaal op maat

Een stripverhaal is de ideale manier om een ingewikkeld of minder vanzelfsprekend onderwerp op een leuke en frisse manier over te brengen. Dit kan voor verschillende doeleinden zijn: als voorlichtingscampagne, productlancering, toeristische doeleinden, om een goed doel te ondersteunen,…

Strips zijn er niet enkel voor kinderen, maar spreken een erg brede doelgroep aan dankzij het sterke visuele effect ervan. In tegenstelling tot humoristische cartoons, kunnen beeldverhalen ook makkelijk ernstige onderwerpen aankaarten.

We werken uw stripverhaal helemaal op maat uit: we ontwikkelen zelf de karakters of stripfiguren, schrijven het scenario uit, tekenen en kleuren de volledige strip. Ook drukwerk, verdeling en promotie kunnen we tot in de puntjes verzorgen.

ik zoek een striptekenaar

Stappenplan stripverhaal op maat

Realisatie stripverhaal van A tot Z

briefing

1) Briefing (en research)

We zitten samen met onze klant of opdrachtgever om de doelstellingen, doelgroep, werkwijze, timings, enz. te bespreken. Indien nodig plannen we research en interviews in om de leefwereld van het onderwerp te doorgronden.

brainstorm

2) Brainstorm

Het team wordt samengesteld en we gaan rond de tafel zitten om ideeën te verzamelen: Welke soort personages zetten we in? Hoe lang wordt de strip? Hoe vertalen we de briefing naar een verhaallijn?

scenario

3) Scenario

Op basis van de brainstorm schrijven we eerst een ruw scenario uit in tekstvorm. Als dit is goedgekeurd, verdelen we de teksten volgens pagina-indeling als voorbereiding van het storyboard.

stripverhaal vastleggen karakters

4) Vastleggen karakters/stijl

Dan wordt bepaald in welke visuele stijl we gaan werken, we maken al enkele schetsen van de karakters of stripfiguurtjes (character design). Deze vormen de basis voor de rest van de strip.

stripverhaal storyboard

5) Storyboard schets

Het goedgekeurd scenario wordt pagina per pagina ruw geschetst in potlood, nu begint de strip zijn herkenbare vorm te krijgen.

stripverhaal teksten invullen

6) Teksten invullen

De teksten uit het scenario worden in de tekstballonnen van de geschetste pagina’s geplaatst. Indien nodig worden ook andere talen vertaald en ingevuld.

stripverhaal fijne schetsen 800px

7) Fijne schetsen

Als het storyboard goedgekeurd is, worden de tekeningen fijner uitgewerkt in potlood.

stripverhaal inkten

8) Lijntekening (inkten)

De fijne potloodschetsen worden ingescand en digitaal overgetekend in het zwart. Alle details worden uitgewerkt.

stripverhaal inkleuren

9) Inkleuren

De zwart/wit strip wordt ingekleurd in 2 stappen: eerst de vlakke kleuren en in een tweede fase de schaduwen en lichteffecten om de tekeningen extra diepte te geven.

layout strippagina

10) Layout strippagina's

De losse stripplaatjes en tekstballonnen worden in de juiste volgorde op de pagina’s geplaatst, paginanummering wordt toegevoegd.

stripverhaal ontwerp cover

11) Layout cover

Voor de cover wordt er meestal een bepaalde tekening of scene uit het stripverhaal gekozen, die dan in groter detail wordt uitgewerkt.

stripverhaal drukwerk

12) Drukwerk

Indien gewenst verzorgen we het drukwerk van de stripboeken. Papiersoort, bindwijze en afwerking kunnen worden aangepast op maat.

stripverhaal distributie

13) Distributie

In sommige gevallen worden de strips niet door de opdrachtgever zelf verdeeld. Dan zorgen wij ervoor dat de boeken op de juiste plek(ken) terecht komen.

stripverhaal promotie

14) Promotie

Een stripverhaal heeft pas succes als het gelezen wordt. We kunnen via onze gespecialiseerde kanalen helpen om de strips bij de lezers te doen belanden. Ook ondersteuning via advertenties, sociale media of andere vormen van communicatie is mogelijk.